SKIN ORGASMS
Femke Gerestein

Galerie IN SITU
21 & 22 april 2018

De titel is geïnspireerd op een tekst uit Beyond the Finite: The Sublime in Art and Science (Roald Hoffmann, Iain Boyd) die Gerestein opgestuurd kreeg door een collega kunstenaar. Hierin wordt de term "Skin Orgasms" geïntroduceerd als beschrijving voor de lijfelijke effecten zoals rillingen of kippenvel die veel mensen ervaren wanneer zij hevig worden geraakt door de emotionele kracht van muziek of andere kunstvormen.
Gerestein maakt tekeningen. Een terugkerend uitgangspunt voor haar werk is haar eigen lichaam. Geresteins nieuwe werken zijn gemaakt met de meest directe en dynamische actie mogelijk om tekens en sporen af te drukken. Tijdens een private performance smeert zijn zichzelf in met grafietpoeder en werpt ze zich op het papier op de vloer van haar atelier. Op die manier legt ze bewegingen en gestes vast en registreert ze incidentele ophopingen van grafiet. Door haar lichaam als delicate uitbreiding van haar materiaal te gebruiken, "beleeft" Gerestein de tekeningen op een uiterst suggestieve wijze. Rillingen en kippenvel: "Skin Orgasms", worden onderdeel van haar werk.


GUM, Cacaofabriek Helmond 2018, 25.03 - 13.05.2018

Aanleiding voor de tentoonstelling GUM in de Cacao Expo is de verzameling gummen van beeldend kunstenaar Paul Dirks. Paul verdiepte zich in De Gum en boorde daarmee een inspirerend en veelomvattend onderwerp aan dat resulteerde in Het GUM-boek, een boek over en met gummen. Voor zijn boek zocht hij contact met schrijvers, dichters en, vooral, tekenaars. Vierentwintig kunstenaars leverden een bijdrage aan zijn boek en deze kunstenaars nemen bijna allemaal deel aan de tentoonstelling GUM.

GUM: Caren van Herwaarden/Femke Gerestein/Hans de Wit/Ingrid Berger/Jan Verbeek/Jet Nijkamp/Liesje van den Berk/Margaretha Louwers/Marli Turion/Rosa Everts/Nico Keunig/Karin Rianne Westendorp/Mariette van Erp/Cathelijn van Goor/Esther IJssels/Kees Oosterbaan/Robbie Cornelissen/Arie Berkulin/Ingrid Berger/Gertie Jaquet/Emmy Bergsma/Ariena Roode/Machteld Aardse/Theo Kuijpers