GEERTRUIDSKERK

GEERTRUIDSKERK

#ONPAPER
duo exhibition
Geertruidenberg 2019

13.07  - 15.09.2019
geertruidskerk.info

artists: Alle Jong, Femke Gerestein
curator: Piet de Jonge

Vanaf 13 juli t/m 15 september is de expositie #OPPAPIER in de Geertruidskerk te zien van twee jonge kunstenaars, tekenaars in hart en ziel: Femke Gerestein en Alle Jong. Zij kenden elkaar niet maar zijn bijeengebracht door Piet de Jonge, oud hoofdconservator van Museum Boijmans van Beuningen en sinds ruim een jaar betrokken bij het culturele programma van deze kerk. In hun werk zag hij de elementen die essentieel zijn voor een kerk: lichaam en geest.

Femke Gerestein is Zeeuwse van geboorte en Alle Jong is een Fries. Wat mooi dat hun werk hier samenkomt en dat iedereen van deze ontmoeting kunnen genieten. Een kerk is een plaats waar lichaam en geest gevierd worden. En dat is precies ook wat zij in hun werk laten zien. Deze tentoonstelling is een voorbeeld waar deze thema’s samenkomen en op hun eigen manier worden uitgewerkt.

Femke Gerestein werd in 1982 geboren in Middelburg, zij studeerde aan de St. Joost Akademie in Breda en woont en werkt in Rotterdam. Haar lichaam is een steeds terugkerend element in haar werk. Zij gebruikt vaak haar hele lichaam als basis voor de tekeningen die net als bij Alle Jong soms een heel groot formaat hebben. Wanneer ze tekent verdwijnt zij als het ware in het papier. De afdrukken van haar handen, voeten en delen van haar lichaam zijn te zien op het zes en half meter hoge vel papier dat hier in het koor hangt. Op twee andere grote vellen papier heeft zij zichzelf getekend. Ze hangt in een gekrioel van potloodlijnen als een roofdier dat zijn prooi bespringt maar je kunt de afbeelding ook op een heel andere manier interpreteren: is het een val of is het zweven? Het moment waar een lichaam nog net niet zijn bestemming raakt is waar lichaam en geest elkaar ontmoeten.

Alle Jong is in 1988 geboren in De Hemrik, een klein plaatsje in Friesland, hij studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en woont en werkt nu in Harlingen. Hij verbindt in zijn werk soms heel letterlijk het heden en het verleden. Hij gebruikt niet alleen vers geschept, nieuw papier maar tekent regelmatig op oud 17e, 18e en 19e -eeuws materiaal. Hij vult als het ware de geschiedenis aan. Hij verzamelt en verwerkt ongeopende brieven, oud archiefmateriaal of oude prenten in zijn eigen werk. Soms gaat hij zich te buiten aan reusachtige projecten zoals de tien meter lange tekening die hier in de kerk te zien is en hij speciaal voor deze expositie maakte. De Geertruidskerk is vaak afgebeeld op oude prenten, dat gebeurt niet zo vaak meer tegenwoordig. Alle Jong krijgt in september een grote tentoonstelling in het Drents Museum in Assen. We zijn blij dat enkele van zijn werken nu in Geertruidenberg kunnen zien.

Pers:

18.06.05 15.21.25, graphite on paper, 150 x 220 cm, 2019

18.06.07 16.54.49, graphite on paper, 150 x 220 cm, 2019

Untitled (detail), graphite on paper, 583 x 220 cm, 2019

OTHER INSTALLATION VIEWS

Back to Top