BIG ART

BIG ART

COVERED
presentation at pop-up platform
Zaandam (Hembrugterrein) NL 2021

bigart.nu


"Hoe dichterbij je een uiterst gedetailleerde tekening van Femke Gerestein komt, hoe minder precies de realistische uitdrukking blijkt te zijn. Alles lost op in veegjes en streepjes. De fotografische studie die eraan voorafgaat wordt volkomen ontmanteld in de tekening. Ze kiest uit een hele reeks foto’s één momentopname als een verwerking van de actie, van de beweging en vooral van de beleefde ervaring daarvan.
(…) Voor een tekening zet Femke Gerestein zichzelf in, maar het is geen zelfportret. Ze laat een lichaam zien als een weergave van uitgerekte tijd. Ze tekent hoe haar aanwezigheid verloopt. Waar ze eerder als het ware op het papier dook, had die aanwezigheid een directe en tastbare aanwezigheid. Nu ze ernaartoe springt heeft die presentie een niet vast te stellen duur en laat een grote tegenwoordigheid van geest zien. De consequentie daarvan zou kunnen zijn dat de weergave van het lichaam uit de tekening verdwijnt."
Deze tekst schreef Alex de Vries in 2019 voor Mister Motley naar aanleiding van een bezoek aan mijn atelier. Waar in het werk dat Alex beschrijft mijn lichaam nog prominent aanwezig is, verdwijnt het haast uit beeld in de tekeningen die ik op Big Art toon . Tijdens een vakantie in de Franse Alpen in de zomer van 2020 maakte ik foto’s waarin mijn lichaam bedekt is met materiaal uit de natuurlijke omgeving: hoekig berggesteente, ronde rivierstenen, varens en mos. Terug in mijn atelier heb ik deze foto’s uitgewerkt in een serie waar de werken op Big Art onderdeel van uitmaken. Aan deze tekeningen werk ik drie tot vier maanden per stuk, zo veel mogelijk uren per dag. Deze tijd en de hoge mate van detaillering zijn belangrijk voor het werk.

Femke Gerestein, september 2021​​​​​​​

Femkes werk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds 


Getoonde werken:
Covered (river rocks)
grafiet op papier
320 x 220 cm incl. witrand (getekend oppervlak: 240 x 160 cm), 2021 

Covered (mountain rocks)
grafiet op papier

320 x 220 cm incl. witrand (getekend oppervlak: 240 x 160 cm), 2020​​​​​​​
BIG ART 2021, photo Jan Willem Kaldenbach
BIG ART 2021, photo Jan Willem Kaldenbach

OTHER INSTALLATION VIEWS

Back to Top