BLACK SWAN GALLERY

BLACK SWAN GALLERY

L’ENFER C'EST LE MANQUE DES AUTRES
group exhibition (Bilal Bahir Femke Gerestein Jenny Ymker Yves Velter)
Brugge BE 2022
blackswangallery.be


L’Enfer c’est le Manque des Autres
Een verhaal over huidhonger
Het gemis aan de anderen was nooit zo groot als tijdens de pandemie. Aanvankelijk waren velen nog dankbaar om het isolement. Het terugvallen op zichzelf, de partner, het gezin bleek een emotioneel genoegen te verschaffen. Maar al snel werden we overspoeld door het verlangen naar de anderen.
Nu de interactie weer verruimt, nu de andere weer nabij komt, zijn we stuntelig en geremd in de toenadering. We voelen ons ongemakkelijk bij een begroeting: zijn een handdruk, een kus of een omhelzing nog gepast? Haalt onze huidhonger het van onze vrees? Wat vanzelfsprekend was, is het nu niet meer. We moeten elkaars grenzen opnieuw aftasten en afwachten wat de bovenhand haalt: het verlangen of de angst.
Kunstenaars kennen deze gevoelens maar al te goed. In hun atelier creëren ze in alle intimiteit en eenzaamheid hun universum, ze reflecteren over hun angsten en verlangens, ze zoeken naar zichzelf en hun relatie tot de ander en ze tasten voortdurend grenzen af. Met hun werk willen ze contact maken met de ander en de dialoog met ons aangaan. Kunstenaars gaan ons voor in de hernieuwde zoektocht naar de ander.

'De werken van Femke Gerestein ontstaan uit performatieve handelingen, ze bevindt zich enkele tellen in de ruimte tussen hemel en aarde alvorens in hard contact te komen met een papierlaag die haar val registreert. Met bewuste interventies (het aanbrengen van een getekende structuur, het cadreren, het weggummen,...) veranderen die afdrukken, die vaak enkel een beginpunt van haar werk vormen, tot getuigenissen van haar performance. In de serie Covered wil ze niet de ruimte boven de aarde innemen maar juist onder die aarde verdwijnen, één worden met de omgeving, de zwaarte van de ondergrond ondergaan. Die performances worden fotografisch vastgelegd en door middel van indrukwekkende tekeningen vereeuwigd." (tekst: Kristoff Tillieu)

“De hel, dat zijn de anderen.” - Jean-Paul Sartre
“De hel, dat is het gemis aan de anderen” - Dirk De Wachter

OTHER INSTALLATION VIEWS

Back to Top